Уникалните експерименти на учените от Станфорд показаха, че човешките неврони идеално се

...
Уникалните експерименти на учените от Станфорд показаха, че човешките неврони идеално се
Коментари Харесай

Учени трансплантираха човешки неврони в мозъка на лабораторни мишки

Уникалните опити на учените от Станфорд демонстрираха, че човешките неврони идеално се интегрират в мозъка на животните, което ни дава опция да учим доста по-подробно основите на нарушаванията на развиването на нервната система при хората. Изучаването на естеството на болестта в един жив организъм на доста ранен стадий от неговия живот ще помогне да бъда открит ключа за разбирането на множеството невропсихиатрични разстройства.

На първия стадий от тези опити учените са отгледали мозъчни органели от човешки кожни кафези. По този метод те са съумели да основат над 10 типа органоида, представляващи другите дялове на мозъка. Изследването на тези органели в петриево ястие дава опция да бъдат открити отговорите на някои въпроси по отношение на природата и развиването на обещано заболяване. Но единствено в естествената среда – в мозъка е допустимо да бъде следена действителната физическа картина на заболяването.

За постигането на тази цел учените са вградили органоиди в новородени плъхове, чийто мозък към момента се развива доста интензивно. Те са сложени на едно и също място в мозъка, с цел да може развиването да се следи и управлява по-лесно.

по-нататъшните наблюдения демонстрираха, че човешките органели са идеално интегрирани в мозъците на лабораторните мишки, където са образували комплицирани невронни връзки с локалните скотски неврални вериги. Шест месеца по-късно те към този момент са към една трета от полукълбото на мозъка, където в началото са били въведени. Човешките неврони съумяват да откриват пряк контакт и с таламуса, който е виновен за прехвърлянето на сензорните сигнали.

Тестването на новия метод стартира да се изследва на синдрома на Тимъти, рядко генетично заболяване, което е тясно обвързвано с аутизма и епилепсията. Органоидите от пациент със синдром на Тимъти бяха трансплантирани в едното полукълбо на мозъка на животното, а органоидът от здрав човек бе трансплантиран в другото. След към 5-6 месеца учените видяха обилни разлики сред електрическата интензивност на двете полукълба.

Така да вземем за пример, стана ясно, че невроните в полукълбото със синдрома на Тимъти са доста по-малки и им липсват дендритите, с които могат да споделят със прилежащите кафези.

Сега се възнамеряват сходни опити за проучване на аутизма, шизофренията и други разстройства, с цел да се разбере по-добре природата им в действителна среда. Учените възнамеряват да приложат новия метод за проучване на зачатъка и възникването на невропсихиатричните разстройства, както и за тестването на напълно нови медикаменти.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР